Hållbarhet – Årsta gård Hållbarhet – Årsta gård

Hållbarhet

Hållbarhet

På Årsta Gård satsar vi på hållbarhet, ekologi och utepedagogik. Under våren 2020 har vi bland annat anlagt odlingar och en sinnesträdgård där eleverna kommer vara delaktiga i allt från skörd till lektioner i det gröna. Vi vill bidra till ett hållbart samhälle, både för hälsan och jordens skull.

Trädgården

Trädgården på Årsta Gård genomgår en stor spännande förändring. På Årsta Gård satsar vi på hållbarhet, ekologi och utepedagogik. Vår trädgårdsmästare heter Josefin Vargas. Hon tillsammans med verksamheten vill skapa en njutbar trädgård för alla sinnen med rik biologisk mångfald.

I trädgården finns förutom odlingarna ihåliga träd, spännande kojor och lekplatser för barnen

En hållbar framtid

Arbetet med hållbarhet är märkbara i alla led av Årsta Gårds verksamhet. Vi anser att hållbarhet ska ses ur ett holistiskt perspektiv, där summan är större än delarna. De 17 globala målen i Agenda 2030 ses som odelbara, då de balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.

Maten utanför fönstret

Årsta Gård har en lång och imponerande gastronomisk historia som är mycket väl dokumenterad. Tack vare Årstafruns dagböcker vet vi att hon drev omfattande odlingar omkring förra sekelskiftet. Utöver odlingar tog hon tillvara på allt, la in, syltade och saftade. I samma anda inreds just nu ett av källarvalven för att användas som jordkällare. Traditionen förs vidare och är dessutom hållbar.

Joakim Berlin är vår kökschef sedan våren 2020, han är utbildad på Grythyttan och varm förespråkare av närodlad ekologisk mat. Han ser stora möjligheter med utvecklingen mot ett mer hållbart Årsta Gård. Han har stor nytta av smaksättningsörter som timjan och basilika. Trädgården ger en hel del basvaror som kan användas till dagligt bruk. Vi kan se fram emot att skörda lök, pumpa, zucchini, aubergine, sallad och potatis.

”Jag vill att man ska längta till att äta lunch här! Så vi försöker laborera hela tiden. Det ska vara klassisk husman med modern touch, som ska vara rolig att äta!”

– Joakim Berlin, kökschef

Läs mer

För dig som är extra nyfiken på Årsta Gårds gastronomiska historia finns Ulrica Söderlinds avhandling ”Hushållning och värdskap hos Årstafrun” att köpa i bokhandeln.

Tack till

Trädgårdsmästare Vargas
Håll Sverige Rent

Grön flagg

Vi vill vara med och skapa en hållbar framtid!

Grön flagg (Ecoschools) är ett unikt lärandeprogram för certifiering i hållbar utveckling, för förskola, grundskola och gymnasium.

Genom att vara medlemmar i Grön flagg följer vi en plan som tar oss mot en certifiering, en grön flagga! Skolans elever är delaktiga redan från början, då vi bildat ett Grön Flagg-råd. Vårt Grönflagg-råd består av skolans miljögrupp tillsammans med elever och vuxna från skolans alla årskurser.

Viktigt för oss är fokus på elevernas delaktighet utifrån deras unika förutsättningar. Vi lär och skapar tillsammans! Viktig är också platsen där vårt arbete har sin utgångspunkt: Årsta Gård med dess grönområden och närliggande naturreservat. Under genomförandet arbetar vi systematiskt med tre utvecklingsområden som vi har valt tillsammans: ”Från jord till bord”, ” Den vilda naturen” och ”Må bra i naturen: Friluftsliv!”

Vi dokumenterar vår resa på många olika sätt och när resan blir godkänd får flaggan hissas! Där är vi inte ännu, men arbetet som inleddes 2020 pågår för fullt!

Läs broschyr om Grön Flagg